25 pages by Akis Sadexis

25 pages by Akis Sadexis
25 PAGES BY AKIS SADEXIS : * HereticaFilosofia * Akis Sadexis * ΑιρετικήΦιλοσοφία * No Religions-Χωρίς Θρησκείες * ALL WE ARE RACISTS. WITH THE RACISTS. -Όλοι είμαστε ρατσιστές. Αλλά με τους ρατσιστές * SKG - Salonica - Selanik - סלוניקי- Salonique - سالونيك - Thessaloniki * " movement of free citizens" -‘’Κίνηση Ελεύθερων Πολιτών’’ - * I DEMAND - I DREAM OF A WORLD ΑΠΑΙΤΩ, ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ έναν κόσμο * Δεν έχει σημασία τι λέω, πρόσεξε τι εννοώ. Δεν έχει σημασία τι λες, αλλά σε ποιόν τα λες * ElGURU * PHILOSOPHICAL DEMOCRACY - ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ * InternationalismOecumenical * HereticaFilosofia.blogspot.com * The.Bigger.Philosophers * SadeVanzelo * SadeVanzelo-Σχεδιαστής * Leonardo DA VINCI * SadIcons * SADιΠοίηση * Anti-Racist Slogan of all Time * HERETICA FILOSOFIA by Akis Sadexis - YouTube *https://plus.google.com/u/0/115495858259733880175/posts * https://www.instagram.com/akis.sadexis/ * SSΔD3VΔNZ3LO (@AkisSadexis) | Twitter https://twitter.com/SDXZV - AKIS SADEXIS @SDXZV

Το πιό Αντιρατσιστικό σύνθημα όλων των εποχών (original-56 words)

Το πιό Αντιρατσιστικό σύνθημα όλων των εποχών (original-56 words)
Το πιό Αντιρατσιστικό σύνθημα όλων των εποχών (original-56 words) : Αν ο Χριστός σας είναι Εβραίος, το αυτοκίνητο σας ιαπωνικό, η πίτσα που τρώτε ιταλική, η δημοκρατία σας ελληνική, οι αριθμοί σας αραβικοί, τα γράμματά σας λατινικά, οι πολυεθνικές αμερικάνικες, η μουσική σας τσιγγάνικη, οι λέξεις σας βαλκάνιες, τα φαγητά σας τούρκικα, οι φουστανέλες αλβανικές, τα γαλακτοκομικά σας βουλγάρικα, τότε γιατί ο γείτονάς σας είναι ξένος? SADEXIS AKIS (May 2010)

anti-racist slogan of all time

Anti-Racist Slogan of all Time :
If Christ is a Jew, your car Japanese, pizza you eat Italian, Greek your democracy, your letters Latin, American multinationals, your numbers are Arabic, your music Gypsy, your words Balkans, your food Turks, Albanian fustanellas, your dairy Bulgarian, why your neighbor is a stranger ?
Akis Sadexis (May 2010)

I dream

I dream

manifesto SADEXI AKI

"ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΙ ΛΕΩ. ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΙ ΕΝΝΟΩ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΙ ΛΕΣ. ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΤΑ ΛΕΣ."

I DEMAND - I DREAM OF A WORLD WITHOUT : FRONTIERS, RELIGION, RACISTS, ADDICTIONS, MURDERS, ABUSE, PAEDERASTS, DRUGDEALINGS, ARMY, POVERTY, GAMBLING, GUNS, EXPLOITATION, DOGMA, CENSORSHIP, HATE, ANIMAL ABUSE, REFUGEES, PARADES, THOSE WHO ARE KEPT IN THE DARK.
I DEMAND - I DREAM OF A WORLD FOR : DIALOGUE, BOOKS, RECYCLING, RELIGIOUS TOLERANCE, FREEDOM, CREMATION, TRANSPLANTS, EDUCATION, FRIENDSHIP, LOGIC, ENVIRONMENT, TRAVELLING, SEPARATION OF THE CHURCH FROM THE STATE, RESPECT, INDEPENDENCE, SCIENCE, MINORITY, ECOLOGY, LIVING TOGETHER FREE, PROTECTING ANIMALS, CIVILIZATION, HEALTH.
JUSTICE A WORLD WITH LESS CHILDREN, BECAUSE THE NEXT GENERATIONS WILL SUFFER.
THE WHOLE PLANET IS OUR PLACE.
APART FROM THE PLACE WE LIVE OR THE PLACE WE WERE BORN. WE ARE ALL BROTHERS, DESPITE OUR SEX OR RACE.
SADEXIS AKIS

.

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Thomas Sankara - "Africa's Che Guevara"

'' Το χρέος δεν μπορεί να ξεπληρωθεί-πρώτα απ'όλα επειδή, αν δεν πληρώσουμε, οι πιστωτές μας δεν θα πεθάνουν από την πείνα. Να είστε σίγουροι γι'αυτό. Αλλά αν πληρώσουμε, θα πεθάνουμε εμείς από την πείνα. Να είστε και για αυτό σίγουροι."

Thomas Sankara

« Ο Τσε Γκεβάρα της Αφρικής ».


(21 Δεκεμβρίου 1949 - 15 Οκτωβρίου, 1987) μαρξιστής επαναστάτης , Pan-Africanist θεωρητικός, και ο Πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο 1983-1987. 


Thomas Sankara

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση , αναζήτηση
Thomas Sankara
ThomasSankara.jpg
Πέμπτος Πρόεδρος της Άνω Βόλτα / Μπουρκίνα Φάσο
Στο γραφείο
4, Αυγούστου του 1983 - 15η Οκτωβρίου του 1987
Προηγημένος από Jean-Baptiste Ouedraogo
Πετυχημένος Blaise Compaoré
Προσωπικά στοιχεία
Γεννημένος 21 Δεκέμβρη του 1949
Yako , γαλλική Άνω Βόλτα , Γαλλική Δυτική Αφρική
Πέθανε 15 Οκτ. του 1987 (ηλικία 37)
Ουαγκαντούγκου , Μπουρκίνα Φάσο
Εθνικότητα Μπουρκίνα Φάσο
Πολιτικό κόμμα Το Συμβούλιο της Λαϊκής Σωτηρίας ( στρατιωτικές )
Σύζυγος (s) Mariam Sankara
Θρησκεία Ρωμαιοκαθολικός
Thomas Sankara Ισίδωρος Noël (21 Δεκεμβρίου 1949 - 15 Οκτωβρίου, 1987) ήταν ένας Μπουρκίνα Φάσο στρατιωτική καπετάνιος, μαρξιστής επαναστάτης , Pan-Africanist θεωρητικός, και ο Πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο 1983-1987. [1] [2] είδαν σαν ένα χαρισματικό και εικονική φιγούρα της επανάστασης, που συνήθως αναφέρεται ως «Αφρικής Τσε Γκεβάρα ». [1] [3] [4] [5]
Sankara κατέλαβε την εξουσία σε μια ευρέως υποστηρίζεται πραξικόπημα 1983 στην ηλικία των 33, με στόχο την εξάλειψη της διαφθοράς και της κυριαρχίας της πρώην γαλλική αποικιακή δύναμη . [1] [6] Ξεκίνησε αμέσως το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα για την κοινωνική και οικονομική αλλαγή ποτέ προσπάθησε για την αφρικανική ήπειρο . [6] Για να συμβολίσει αυτό το νέο αυτονομία και την αναγέννηση, μετονόμασε τη χώρα, ακόμη και από τη γαλλική αποικιακή Άνω Βόλτα σε Μπουρκίνα Φάσο ("Land of Όρθια Men"). [6] εξωτερική πολιτική του ήταν επικεντρωμένη γύρω από αντι -ιμπεριαλισμού , με την κυβέρνηση του αποφεύγοντας κάθε ξένη βοήθεια , πιέζει για απεχθούς χρέους μείωση, εθνικοποίηση της γης και όλα τα ορυκτού πλούτου, και την αποτροπή της δύναμης και της επιρροής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας . Εγχώριες πολιτικές του επικεντρώθηκαν στην πρόληψη πείνα αγροτική μεταρρύθμιση με αυτάρκεια και η γη, προτεραιότητα εκπαίδευση με μια πανεθνική εκστρατεία κατά του αναλφαβητισμού, και προαγωγή της δημόσιας υγείας με τον εμβολιασμό 2,5 εκατομμυρίων παιδιών από μηνιγγίτιδα , ο κίτρινος πυρετός και η ιλαρά . [7] Άλλες συνιστώσες του εθνική ατζέντα του περιλαμβάνονται φύτευση πάνω από δέκα εκατομμύρια δέντρα για να σταματήσει την αυξανόμενη απερήμωση του Σαχέλ , διπλασιάζοντας την παραγωγή σιταριού με την ανακατανομή της γης από φεουδάρχες στους αγρότες, την αναστολή της υπαίθρου κεφαλικούς φόρους και εγχώρια ενοίκια, καθώς και τη θέσπιση ενός φιλόδοξου οδικών και σιδηροδρομικών πρόγραμμα κατασκευής να "δέσει το έθνος μαζί ». [6] Στο τοπικό επίπεδο Sankara κάλεσε επίσης σε κάθε χωριό για να χτίσει ένα ιατρικό ιατρείο και είχε πάνω από 350 κοινότητες κατασκευή σχολείων με δική τους εργασία. Επιπλέον, τη δέσμευσή του για τα δικαιώματα των γυναικών τον οδήγησε να θέσει εκτός νόμου τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων των γυναικών , οι καταναγκαστικοί γάμοι και η πολυγαμία , ενώ το διορισμό γυναίκες σε υψηλές κυβερνητικές θέσεις και την ενθάρρυνσή τους να εργαστούν έξω από το σπίτι και να παραμείνουν στο σχολείο, ακόμη και αν έγκυος. [6]
Για την επίτευξη αυτού του ριζικού μετασχηματισμού της κοινωνίας, που ασκείται όλο και πιο αυταρχικό έλεγχο πάνω από το έθνος, τελικά απαγόρευση συνδικάτα και την ελευθερία του Τύπου, η οποία πίστευε ότι θα μπορούσε να σταθεί στο δρόμο του τα σχέδιά του. [6] Για να αντιμετωπίσει την αντίθεσή του στις πόλεις και στους χώρους εργασίας σε όλη τη χώρα, που προσπάθησε επίσης διεφθαρμένους αξιωματούχους, αντεπαναστάτες και "τεμπέληδες εργαζόμενοι" σε λαούς επαναστατική δικαστήρια . [6] Επιπλέον, ως θαυμαστής του Φιντέλ Κάστρο 's κουβανικής επανάστασης , Sankara που έχει συσταθεί σε κουβανέζικο στιλ Επιτροπές για την Υπεράσπιση της η επανάσταση (CDR). [1]
Επαναστατικά προγράμματα του για την αφρικανική αυτοδυναμία ως προκλητική εναλλακτική λύση για τις νεοφιλελεύθερες στρατηγικές ανάπτυξης που επιβάλλονται από τη Δύση , έκανε ένα εικονίδιο σε πολλές των φτωχών της Αφρικής. [6] Sankara παρέμεινε δημοφιλής με τους περισσότερους των φτωχών πολιτών της χώρας του. Ωστόσο οι πολιτικές του αποξενωμένοι και ανταγωνίζεται τα κεκτημένα συμφέροντα της μια σειρά από ομάδες, οι οποίες περιλαμβάνονται το μικρό αλλά ισχυρό μεσαία τάξη Μπουρκίνα Φάσο, οι αρχηγοί των φυλών τους οποίους έχει αφαιρεθεί από τη μακροχρόνια παραδοσιακή δικαίωμα να καταναγκαστική εργασία και αφιέρωμα πληρωμές, και τα ξένα οικονομικά συμφέροντα στη Γαλλία και σύμμαχό τους την Ακτή Ελεφαντοστού . [1] [8] Ως αποτέλεσμα, ανατράπηκε και δολοφονήθηκε σε ένα πραξικόπημα υπό την ηγεσία της Γαλλίας με την κάλυψη Blaise Compaoré στις 15 Οκτωβρίου 1987. Μια εβδομάδα πριν από τη δολοφονία του, δήλωσε: «Ενώ επαναστάτες ως άτομα μπορούν να δολοφονούνται, δεν μπορείς να σκοτώσεις τις ιδέες». [1]

Περιεχόμενα

Πρόωρη ζωή

Ένας χάρτης που δείχνει τις μεγάλες πόλεις της Μπουρκίνα Φάσο.
Thomas Sankara ήταν ο γιος της Marguerite Sankara (πέθανε 6, Μαρτίου 2000) και Σάμπο Joseph Sankara (1919 - 4, Αυγούστου 2006), ένας χωροφύλακας . [9] Γεννημένος σε μια Ρωμαιοκαθολική οικογένεια, "Thom'Sank" ήταν ένα Silmi- Mossi, μια εθνοτική ομάδα που δημιουργήθηκε με το γάμο μεταξύ Mossi τους άνδρες και τις γυναίκες των νομάδων κτηνοτρόφων Φουλάνι ανθρώπους. Η Silmi-Mossi συγκαταλέγονται μεταξύ των λιγότερο ευνοημένων στο σύστημα Mossi κάστα. Παρακολούθησε το δημοτικό σχολείο στο Gaoua και λύκειο στο Bobo-Dioulasso , δεύτερη πόλη της χώρας.
Ο πατέρας του πολέμησε στο γαλλικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και τέθηκε υπό κράτηση από το Ναζί . Sankara οικογένεια του ήθελε να γίνει καθολικός ιερέας. Κατάλληλα για μια χώρα με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό, ήταν επίσης εξοικειωμένοι με το Κοράνι . Είχε ληφθεί Yako.

Στρατιωτική σταδιοδρομία

Μετά την βασική στρατιωτική εκπαίδευση σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το 1966, Sankara άρχισε τη στρατιωτική σταδιοδρομία του στην ηλικία των 19, και ένα χρόνο αργότερα εστάλη στη Μαδαγασκάρη για την κατάρτιση αξιωματικός στο Antsirabe όπου είδε λαϊκές εξεγέρσεις το 1971 και το 1972 εναντίον της κυβέρνησης του Philibert Tsiranana και διαβάστε πρώτα τα έργα του Καρλ Μαρξ και ο Βλαντιμίρ Λένιν , που επηρεάζουν βαθύτατα τις πολιτικές απόψεις του για το υπόλοιπο της ζωής του. [10] Επιστρέφοντας στο Upper Volta το 1972, το 1974 αγωνίστηκε σε έναν πόλεμο στα σύνορα μεταξύ Άνω Βόλτα και Μάλι . Απέκτησε φήμη για την ηρωική απόδοσή του στα σύνορα με το Μάλι πόλεμο, αλλά χρόνια αργότερα θα αποκηρύξει τον πόλεμο ως «άχρηστο και άδικο", μια αντανάκλαση της αυξανόμενης του πολιτική συνείδηση ​​. [11] Επίσης, έγινε μια δημοφιλής φιγούρα στην πρωτεύουσα της Ουαγκαντούγκου . Το γεγονός ότι ήταν μια αξιοπρεπή κιθαρίστας (έπαιζε σε μια μπάντα με το όνομα "Tout-à-Πραξικόπημα Jazz») και οδήγησε μια μοτοσικλέτα μπορεί να έχουν συμβάλει στη χαρισματική εικόνες του.
Το 1976 έγινε διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Καταδρομών στο po . Την ίδια χρονιά γνώρισε τον Blaise Compaoré στο Μαρόκο . Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του συνταγματάρχη Saye Zerbo μια ομάδα νέων αξιωματικών σχηματίζεται μια μυστική οργάνωση "Ομάδα Κομμουνιστικό Αξιωματικών» (συγκεντρώσεως από des officiers communistes, ή ROC) τα πιο γνωστά μέλη είναι Henri Zongo , Jean-Baptiste Boukary Lingani, Compaoré και Sankara.

δημοσιεύσεων κυβέρνηση

Sankara διορίστηκε Γραμματέας του κράτους για πληροφορίες στη στρατιωτική κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 1981, ταξιδεύει στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του σε ένα ποδήλατο, αλλά παραιτήθηκε στις 21 Απριλίου, 1982 σε αντίθεση με ό, τι είδε ως αντι-εργασίας μετατόπιση του καθεστώτος, δηλώνοντας " Ατυχία για όσους gag τους ανθρώπους! " («À ceux Malheur qui le peuple bâillonnent!")
Μετά από άλλο ένα πραξικόπημα (έβδομης Νοεμβρίου του 1982) έφερε στην εξουσία Major-Γιατρός Jean-Baptiste Ouedraogo , Sankara έγινε πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 1983, αλλά απολύθηκε (17 Μαΐου) και σε κατ 'οίκον μετά από μια επίσκεψη από το γαλλικό γιος προέδρου και αφρικανικές υποθέσεις σύμβουλος Jean-Christophe Μιτεράν . Henri Zongo και Jean-Baptiste Boukary Lingani είχαν επίσης τεθεί υπό σύλληψη? Αυτό προκάλεσε λαϊκή εξέγερση.

Πρόεδρος

" Η δική μας επανάσταση στην Μπουρκίνα Φάσο αντλεί από το σύνολο των εμπειριών του ανθρώπου από την πρώτη ανάσα της ανθρωπότητας. Θα θέλαμε να είναι οι κληρονόμοι όλων των επαναστάσεων του κόσμου, όλων των απελευθερωτικών αγώνων των λαών του Τρίτου Κόσμου . Θα αντλήσουμε τα διδάγματα από την αμερικανική επανάσταση . Η Γαλλική Επανάσταση μας δίδαξε τα δικαιώματα του ανθρώπου. Η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση έφερε τη νίκη στο προλεταριάτο και κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση της Κομμούνας του Παρισιού »τα όνειρα της δικαιοσύνης. "

- Thomas Sankara, Οκτώβριος 1984 [12]
Ένα πραξικόπημα που οργανώθηκε από Blaise Compaoré έκανε ο Πρόεδρος Sankara στις 4 του Αυγούστου 1983, [13] στην ηλικία των 33. Το πραξικόπημα υποστηρίχθηκε από τη Λιβύη που ήταν, εκείνη την εποχή, στα πρόθυρα του πολέμου με τη Γαλλία στο Τσαντ [14] (βλ. Ιστορία του Τσαντ ).
Sankara είδε τον εαυτό του ως ένα επαναστατικό και εμπνεύστηκε από τα παραδείγματα της Κούβας 's Φιντέλ Κάστρο και Τσε Γκεβάρα και Γκάνα 's στρατιωτικός ηγέτης Jerry Rawlings . Ως Πρόεδρος, ο ίδιος προώθησε τη "δημοκρατική και λαϊκή επανάσταση" (επανάσταση της Δημοκρατικής et populaire, ή RDP). Η ιδεολογία της Επανάστασης ορίστηκε από Sankara ως αντι-ιμπεριαλιστική , σε ομιλία του 2 Οκτ 1983, οι Discours d'προσανατολισμό politique (ΠΟΠ), που γράφτηκε από τον στενό συνεργάτη του Valère μερικά . Η πολιτική του ήταν προσανατολισμένη προς την καταπολέμηση της διαφθοράς, την προώθηση της αναδάσωσης, αποτρέποντας την πείνα, και να καταστεί η εκπαίδευση και η υγεία πραγματικές προτεραιότητες.

Κατάργηση των προνομίων των αρχηγών »

Η κυβέρνηση κατέστειλε πολλές από τις αρμοδιότητες που κατέχονται από αρχηγούς των φυλών, όπως το δικαίωμά τους να εισπράξει φόρο τιμής και υποχρεωτική εργασία. Οι CDRs (COMITES de Défense de la Révolution) διαμορφώθηκαν ως δημοφιλής μαζικές οργανώσεις και ένοπλες. Sankara κυβέρνηση του ξεκίνησε επίσης μια μορφή της στράτευσης με την SERNAPO (Εθνική Υπηρεσία et Populaire). Και οι δύο ήταν ένα αντίβαρο στην εξουσία του στρατού.
Το 1984, στην πρώτη επέτειο από την ένταξη του, μετονόμασε τη χώρα Μπουρκίνα Φάσο , που σημαίνει "τη γη των ανθρώπων όρθια" σε Moré και Djula , οι δύο κύριες γλώσσες της χώρας. Επίσης, έδωσε μια νέα σημαία και έγραψε ένα νέο εθνικό ύμνο ( Une Nuit Seule ).

δικαιώματα των γυναικών και το AIDS

" Η επανάσταση και την απελευθέρωση των γυναικών πάνε μαζί. Εμείς δεν μιλάμε για τη χειραφέτηση των γυναικών ως πράξη φιλανθρωπίας ή λόγω της αύξησης της ανθρώπινης συμπόνιας. Είναι μια βασική ανάγκη για τον θρίαμβο της επανάστασης. Οι γυναίκες κατέχουν το άλλο μισό του ουρανού. "

- Thomas Sankara [15]
Η βελτίωση της κατάστασης των γυναικών ήταν ένας από τους στόχους ρητή Sankara, και η κυβέρνησή του περιλαμβάνεται ένα μεγάλο αριθμό από τις γυναίκες, μια άνευ προηγουμένου πολιτική προτεραιότητα στη Δυτική Αφρική. Η κυβέρνησή του απαγόρευσε των γυναικείων γεννητικών οργάνων , αναγκαστικών γάμων και της πολυγαμίας ? ενώ το διορισμό γυναικών σε υψηλές κυβερνητικές θέσεις και την ενθάρρυνσή τους να εργαστούν έξω από το σπίτι και να παραμείνουν στο σχολείο, ακόμη και αν έγκυος. [6] Sankara προωθείται, επίσης, την αντισύλληψη και ενθάρρυνε τους συζύγους να πάει στην αγορά και την προετοιμασία των γευμάτων για να βιώσουν οι ίδιοι για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Επιπλέον, Sankara ήταν ο πρώτος Αφρικανός ηγέτης να διορίσει τις γυναίκες σε σημαντικές θέσεις υπουργικό συμβούλιο και να τους προσλάβει ενεργά για το στρατό. [6]
Διοίκηση Sankara ήταν επίσης η πρώτη αφρικανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει δημόσια το AIDS επιδημία ως μια σημαντική απειλή για την Αφρική. [16]

Δεύτερη Agacher ταινία πολέμου

Το 1985, η Μπουρκίνα Φάσο διοργάνωσε μια γενική απογραφή πληθυσμού. Κατά τη διάρκεια της απογραφής, κάποιοι Fula στρατόπεδα στο Μάλι επισκέφθηκε κατά λάθος από Μπουρκίνα Φάσο παράγοντες απογραφή. [17] Η κυβέρνηση του Μάλι υποστήριξε ότι η πράξη ήταν μια παραβίαση του της κυριαρχίας για την ταινία Agacher . Μετά από προσπάθειες Μάλι ζητώντας τους αφρικανούς ηγέτες για να πιέσουν Sankara, [17] εντάσεις ξέσπασε την ημέρα των Χριστουγέννων 1985 σε έναν πόλεμο που διήρκεσε πέντε ημέρες και σκότωσαν περίπου 100 άτομα (τα περισσότερα θύματα ήταν άμαχοι σκοτώθηκαν από μια βόμβα έπεσε στην αγορά σε Ouahigouya από Μάλι MiG αεροπλάνο). Η σύγκρουση είναι γνωστό ως "πόλεμος των Χριστουγέννων" στην Μπουρκίνα Φάσο.

Προσωπική εικόνα και δημοτικότητα

Το εθνόσημο της Μπουρκίνα Φάσο στο πλαίσιο Sankara 1984 - 87, το οποίο διαθέτει μια σταυρωμένα αξίνα και AK-47 (ένας υπαινιγμός για το σφυροδρέπανο ) με το σύνθημα "La Patrie ou la Mort, nous vaincrons" (Αγγλικά: "Πατρίδα ή θάνατο, εμείς θα κερδίσουμε ").
Συνοδευτικά προσωπική του χάρισμα, Sankara είχε μια σειρά από πρωτότυπες πρωτοβουλίες που συνέβαλαν στην δημοτικότητα του και έφερε κάποια διεθνή προσοχή των μέσων ενημέρωσης με την επανάσταση Μπουρκίνα Φάσο:

Αλληλεγγύη

 • Πούλησε από το στόλο της κυβέρνησης της Mercedes αυτοκίνητα και έκανε το Renault 5 (το φθηνότερο αυτοκίνητο που πωλείται στην Μπουρκίνα Φάσο εκείνη την εποχή), η επίσημη υπηρεσία του αυτοκινήτου τους υπουργούς.
 • Μείωσε τους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένης και της δικής του, και απαγόρευσε τη χρήση του σοφέρ της κυβέρνησης και αεροπορικά εισιτήρια πρώτης κατηγορίας.
 • Ο ανακατανομή της γης από τους φεουδάρχες και έδωσε άμεσα στους αγρότες. Παραγωγή σιταριού αυξήθηκε σε τρία χρόνια από 1700 kg ανά εκτάριο για 3800 κιλά ανά εκτάριο, καθιστώντας την τροφή χώρα αυτάρκης . [6]
 • Αντέταξε ξένη βοήθεια , λέγοντας ότι «αυτός που σας ταΐζει, σας ελέγχει». [6]
 • Μίλησε σε φόρουμ όπως η Οργάνωση Αφρικανικής Ενότητας κατά τη συνέχιση νεο-αποικιοκρατική διείσδυση της Αφρικής μέσω του εμπορίου και της Δυτικής χρηματοδότησης. [6]
 • Κάλεσε για ένα ενιαίο μέτωπο των αφρικανικών εθνών να αποκηρύξει τους εξωτερικό χρέος . Υποστήριξε ότι οι φτωχοί και εκμετάλλευση δεν έχει την υποχρέωση να επιστρέψει τα χρήματα στους πλούσιους και την εκμετάλλευση. [6]
"Thomas ήξερε πώς να δείξουμε στους ανθρώπους του ότι θα μπορούσε να γίνει αξιοπρεπής και περήφανος μέσα από δύναμη της θέλησης, το θάρρος, την ειλικρίνεια και την εργασία. Αυτό που παραμένει πάνω απ 'όλα του συζύγου μου είναι η ακεραιότητα του."
- Mariam Sankara, χήρα Θωμά » [1]
 • Στην Ουαγκαντούγκου, Sankara μετατραπεί προβλέψεων κατάστημα του στρατού σε μια κρατική σούπερ μάρκετ ανοικτό σε όλους (το πρώτο σούπερ μάρκετ στη χώρα). [1]
 • Ανάγκασε τους δημοσίους υπαλλήλους να καταβάλει μισθό ενός μηνός για τα δημόσια έργα. [1]
 • Αρνήθηκε να χρησιμοποιήσετε τον κλιματισμό στο γραφείο του, με το σκεπτικό ότι μια τέτοια πολυτέλεια δεν ήταν διαθέσιμες σε οποιονδήποτε, αλλά μια χούφτα Burkinabes. [7]
 • Ως Πρόεδρος, κατέβασε το μισθό του στα $ 450 το μήνα και περιορίζονται τα υπάρχοντά του σε ένα αυτοκίνητο, τέσσερα ποδήλατα, τρεις κιθάρες, ένα ψυγείο και ένα σπασμένο ψυγείο. [7]

Στυλ

 • Ένας μοτοσυκλετιστής ο ίδιος, διαμόρφωσε ένα all-γυναικών μοτοσικλέτα προσωπική φρουρά.
 • Εκείνος που απαιτούνται δημοσίων υπαλλήλων να φορούν ένα παραδοσιακό πουκάμισο, υφαντά από βαμβάκι Μπουρκίνα Φάσο και ραμμένο από την Μπουρκίνα Φάσο τεχνίτες. [6]
 • Ήταν γνωστός για το τρέξιμο χωρίς να συνοδεύονται από Ουαγκαντούγκου στο κοστούμι κομμάτι του και θέτουν σε εξατομικευμένες στρατιωτική στολή του, και με την μητέρα του-μαργαριτάρι πιστόλι. [1]
 • Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν ήθελε πορτρέτο του κρέμασαν σε δημόσιους χώρους, όπως ήταν ο κανόνας για τους άλλους αφρικανούς ηγέτες, Sankara απάντησε: «Υπάρχουν επτά εκατομμύρια Thomas Sankaras». [7]
 • Ένας ολοκληρωμένος κιθαρίστας, έγραψε ο ίδιος το νέο εθνικό ύμνο. [1]

"Τσε Γκεβάρα της Αφρικής"

" Τσε Γκεβάρα μας δίδαξε θα μπορούσαμε να τολμούν να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας. Ο ενστάλαξε μέσα μας την πεποίθηση ότι ο αγώνας είναι μόνο η προσφυγή μας. Αυτός, ήταν ένας πολίτης του ελεύθερου κόσμου που μαζί είμαστε στη διαδικασία της οικοδόμησης. Γι 'αυτό λέμε ότι ο Τσε Γκεβάρα είναι επίσης Αφρικής και της Μπουρκίνα Φάσο. "

- Thomas Sankara [15]
Παιδιά " πρωτοπόρους "της Επανάστασης, φορώντας μπερέ σαν αστέρι Γκεβάρα
Sankara, ο οποίος συχνά αναφέρεται ως "Τσε Γκεβάρα της Αφρικής», [1] μίμηση Γκεβάρα (1928-1967) και στο ύφος και την ουσία. Στιλιστικά, Sankara παράδειγμα προς μίμηση Γκεβάρα με προτιμώντας να φορέσει ένα αστέρι μπερέ και στρατιωτική στολή, ζώντας ασκητικά με λίγα υπάρχοντα, και διατηρώντας ένα ελάχιστο μισθό μόλις ανέλαβε την εξουσία. Τόσο οι άνδρες όσο και θεωρούσαν τους εαυτούς τους συμμάχους του Φιντέλ Κάστρο (Sankara επισκέφθηκε ο Κάστρο το 1987), είναι γνωστή για το γεγονός ότι κλυδωνίζονται μοτοσικλέτες, και αναφέρεται συχνά ως αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας το χάρισμα να παρακινήσει τους οπαδούς τους. Ουσιαστικά, Γκεβάρα και Sankara ήταν και οι δύο μαρξιστές επαναστάτες, οι οποίοι πίστευαν σε ένοπλη επανάσταση ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό μονοπώλιο , κατήγγειλε οικονομικές νεο-αποικιοκρατία πριν από την Ηνωμένων Εθνών , που πραγματοποιήθηκε μέχρι αγροτική μεταρρύθμιση γης και εκστρατείες παιδεία ως βασικά μέρη της ατζέντας τους, και χρησιμοποιούνται επαναστατική δικαστήρια και το CDR είναι κατά αντεπαναστάτες. Και οι δύο άνδρες ήταν επίσης δολοφονήθηκε στα τέλη του τριάντα τους (Γκεβάρα 39 / Sankara 38) από τους αντιπάλους, με Sankara δίνοντας συμπτωματικά μια ομιλία σήμανση και τιμώντας την 20η επέτειο του Οκτωβρίου του Τσε Γκεβάρα 9, 1967 εκτέλεση, μία εβδομάδα πριν από τη δική δολοφονία του στις 15 Οκτωβρίου, 1987. [18]

Δολοφονία

"Δολοφόνοι Sankara του ξεναγήθηκαν από τον ιμπεριαλισμό, ο οποίος δεν θα μπορούσε να επιτρέψει ένας άνθρωπος με τις ιδέες και τις δράσεις του Sankara να οδηγήσει μια χώρα σε μια ήπειρο τόσο αξιοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια από το διεθνή ιμπεριαλισμό, την αποικιοκρατία , και νεοαποικιακή κυβερνήσεις που κάνει την προσφορά τους. του Sankara πολιτική ιδέες θα διαρκέσει, όπως αυτές του Πατρίς Λουμούμπα του Κονγκό και Amilcar Cabral της Γουινέας-Μπισάου , επίσης δολοφονήθηκε από προδότες κατ 'εντολή της αυτοκρατορίας. "
- Ulises Estrada, ένα βασικό διοργανωτή του Τσε Γκεβάρα 's 1966-67 αποστολή ανταρτών στην Βολιβία [19]
Στις 15, Οκτωβρίου, 1987 Sankara σκοτώθηκε από μια ένοπλη συμμορία με δώδεκα άλλους αξιωματούχους σε ένα πραξικόπημα οργανωμένο από τον πρώην συνάδελφό του, Blaise Compaoré . Επιδείνωση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, ήταν ένας από τους λόγους που, με Compaore δηλώνοντας ότι Sankara σε κίνδυνο τις εξωτερικές σχέσεις της με τον πρώην αποικιοκρατική δύναμη Γαλλία και τις γειτονικές της Ακτής του Ελεφαντοστού . [1] Πρίγκιπα Johnson , ένας πρώην πολέμαρχος της Λιβερίας σύμμαχος του Charles Taylor, δήλωσε Λιβερία 's Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης (TRC) που κατασκευάστηκε από Charles Taylor . [20] Μετά από το πραξικόπημα και αν Sankara ήταν γνωστό ότι είναι νεκροί, κάποιοι CDRs τοποθετηθεί μια ένοπλη αντίσταση στο στρατό για αρκετές ημέρες.
Σώμα Sankara ήταν διαμελισμένα και ήταν γρήγορα θαμμένος σε έναν ανώνυμο τάφο, [6] ενώ η χήρα του και τα δύο παιδιά εγκατέλειψαν τη χώρα. [21] Compaoré αντιστραφεί αμέσως τις εθνικοποιήσεις , ανέτρεψε το σύνολο σχεδόν των πολιτικών Sankara του, επανασύνδεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα να φέρει σε απελπιστικά αναγκαία κεφάλαια για την αποκατάσταση της «γκρεμίστηκε» οικονομία, [22] και τελικά απέρριψαν οι περισσότεροι από κληρονομιά του Sankara.
Μια εβδομάδα πριν από το θάνατό του Sankara έδωσε το τι θα γίνει το δικό του επιτάφιο , παρατηρώντας ότι "ενώ οι επαναστάτες ως άτομα μπορούν να δολοφονούνται, δεν μπορείς να σκοτώσεις τις ιδέες». [1]

Legacy

«Η Αφρική και ο κόσμος δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από τη δολοφονία του Sankara του. Ακριβώς όπως έχουμε ακόμη να ανακάμψει από την απώλεια του Πατρίς Λουμούμπα , Kwame Nkrumah , Eduardo Mondlane , Amilcar Cabral , Steve Biko , Samora Machel , και πιο πρόσφατα ο John Garang , για να αναφέρουμε . μόνο μερικά Ενώ κακόβουλες δυνάμεις δεν έχουν χρησιμοποιήσει τις ίδιες μεθόδους για την εξάλειψη κάθε ένα από αυτά τα μεγάλα Africanists παν- , έχουν καθοδηγούνται από το ίδιο κίνητρο: να κρατήσει την Αφρική σε αλυσίδες ".
- Antonio de Figueiredo, Φεβρουάριος 2008 [11]
Είκοσι χρόνια αργότερα, στις 15 του Οκτώβρη 2007, Thomas Sankara τιμήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Μπουρκίνα Φάσο , Μάλι , Σενεγάλη , Νίγηρας , την Τανζανία , το Μπουρούντι , τη Γαλλία , τον Καναδά , και την Αμερική . [7]

Κατάλογος των έργων

 • Thomas Sankara Μιλάει: Η Μπουρκίνα Φάσο Επανάστασης, 1983-87, από τον Thomas Sankara, Pathfinder Press, 1988, ISBN 0-87348-527-0
 • Είμαστε οι κληρονόμοι της επαναστάσεις στον κόσμο: Ομιλίες από την Μπουρκίνα Φάσο Επανάσταση 1983-87, από τον Thomas Sankara, Pathfinder Press, 2007, ISBN 0-87348-989-6
 • Απελευθέρωση των Γυναικών και η Αφρικανική Αγώνας Ελευθερίας, από τον Thomas Sankara, Pathfinder Press, 1990, ISBN 0-87348-585-8

Περαιτέρω ανάγνωση

Βιβλία

 • Ποιος σκότωσε Sankara;, από τον Alfred Cudjoe, 1988, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ISBN 9964-90-354-5
 • La voce nel deserto, από τον Vittorio Martinelli και Σοφία Μασάι, 2009, Zona Editrice, ISBN 978-88-6438-001-8

Web άρθρα

DVD

Αναφορές

 1. ^ α β γ δ ε στ ζ η θ ι κ λ μ ν Μπουρκίνα Φάσο χαιρετίζει "της Αφρικής Che" Thomas Sankara του Mathieu Bonkoungou, Reuters , 17 Οκτ 2007
 2. ^ Thomas Sankara ομιλεί την Μπουρκίνα Φάσο Επανάσταση: 1983-87, από τον Thomas Sankara, επιμέλεια Μισέλ Prairie? Pathfinder, 2007, σελ. 11
 3. ^ Thomas Sankara, ο Τσε Γκεβάρα της Αφρικής από την Ολλανδία Radio σε όλο τον κόσμο , 15 Οκτωβρίου, 2007
 4. ^ Αφρικής Τσε Γκεβάρα από τον Andy Newman, Σοσιαλιστικής Ενότητας, 23 του Οκτ., 2007
 5. ^ Αφρικής Τσε Γκεβάρα από την Sarah στην Μπουρκίνα Φάσο
 6. ^ α β γ δ ε στ ζ η θ ι κ λ μ ν ο π Thomas Sankara: Η Όρθια άνθρωπος με Καλιφόρνια Επικαίρων
 7. ^ α β γ δ ε τον εορτασμό Thomas Sankara από Farid Ομάρ, Ομάδα Έρευνας και Πρωτοβουλία για την Απελευθέρωση της Αφρικής (GRILA), 28 Νοέμβρη του 2007
 8. ^ ΕΙΔΉΣΕΙΣ BBC | Αφρική | Μπουρκίνα τιμά τη μνήμη του δολοφονηθέντος ηγέτη της
 9. ^ [1] [2]
 10. ^ Thomas Sankara ομιλεί την Μπουρκίνα Φάσο Επανάσταση: 1983-87, από τον Thomas Sankara, επιμέλεια Μισέλ Prairie? Pathfinder, 2007, σελ. 20-21
 11. ^ α β Η αληθινή Οραματιστής Thomas Sankara από τον Antonio de Figueiredo, 27 Φεβρουαρίου, 2008
 12. ^ Είμαστε κληρονόμοι της επαναστάσεις στον κόσμο: Ομιλίες από την Μπουρκίνα Φάσο Επανάσταση: 1983-87, από τον Thomas Sankara, Pathfinder, 2007, ISBN 0-87348-989-6
 13. ^ Η ημερομηνία μπορεί να έχουν επιλεγεί για ένα συμβολικό σκοπό ως 194ης επετείου από την κατάργηση των προνομίων φεουδαρχική στη Γαλλία, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη.
 14. ^ Τσαντ ήταν σε πόλεμο με τη Λιβύη. Γαλλία παρείχε αεροπορική υποστήριξη στο Τσαντ. Σύμφωνα με ορισμένους μάρτυρες ορισμένοι γάλλοι στρατιώτες συμμετείχαν σε επιχειρήσεις εδάφους.
 15. ^ α β "Είμαστε κληρονόμοι των επαναστάσεων του Κόσμου": Διδάγματα από την Thomas Sankara από Akinyemi Adeseye, 15 Μαΐου, 2010
 16. ^ HIV / AIDS, την ασθένεια, και της Αφρικής ευημερία, με Toyin Falola & Matthew M. Heaton, του Πανεπιστημίου Rochester Press, 2007, ISBN 1-58046-240-5 , σελ. 290
 17. ^ α β Greatest War Bryant, Terry (2007). Ιστορίας. Global Media.
 18. ^ Sankara 20 χρόνια αργότερα: Αφιέρωμα στον Ακεραιότητα από Demba Moussa Dembele, Pambazuka Νέα, 15 Οκτωβρίου του 2008
 19. ^ "Είμαστε κληρονόμοι των επαναστάσεων του κόσμου": Διδάγματα από την Thomas Sankara από Akinyemi Adeseye, 5η Μαΐου του 2010
 20. ^ ΗΠΑ ελευθέρωσε Τέιλορ να ανατρέψει Doe, TRC Λιβερίας ακούει
 21. ^ Sankara κατά Μπουρκίνα Φάσο από το Καναδικό Συμβούλιο σχετικά με το Διεθνές Δίκαιο, Μάρτιος 2007
 22. ^ Mason, Κατρίνα και, ιππότης, James (2011). Μπουρκίνα Φάσο, 2ο. Η Globe Pequot Τύπου Α.Ε. ISBN 9781841623528 . σελ. 31
 23. ^ DVD αναθεώρηση του Thomas Sankara: Η Όρθια άνθρωπος που κατευθύνεται από τον Robin Shuffield

Εξωτερικές συνδέσεις

Βίντεο / Ταινίες

Άρθρα

Πολιτικά γραφεία
Προηγημένος από
Jean-Baptiste Ouedraogo
Πρόεδρος του Άνω Βόλτα (Μπουρκίνα Φάσο)
1983-1987
Πετυχημένος
Blaise Compaoré

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου